O nama

Mi smo neformalna grupa koja je pokrenula kampanju na facebook-u koja glasi „NEVAŽEĆI LISTIĆI“. To smo učinili zbog izrazito velikog nezadovoljstva ponašanjem takozvane „političke elite“ u našoj zemlji.

Kao što ime kampanje već kaže, radi se o poništenju glasačkih listića na parlamentarnim izborima Republike Srbije koji će se održati sredinom 2012. godine. Mi hoćemo da na taj način pošaljemo svim političarima jasnu poruku šta mislimo o njima i o njihovim ponuđenim opcijama.

Nećemo na svakim izborima da glasamo za „manje zlo“ , jer glasanjem za manje zlo se ipak glasa za zlo. Na taj način, osuđeni smo da neprestano živimo sa strahom od „većeg zla“. Kada se „manje zlo“ jednom izabere, postoji tendencija da se izbrišu razlike između „manjeg“ i „većeg“ zla, kao što nam je prošlost već pokazala. Naše mišljenje je da treba da podržavamo samo ono što smatramo da je za nas najbolje.

Trenutno, naša grupa broji preko 3000 članova koji su nam se pridružili za nešto više od mesec dana. U radu u kampanji vidimo da građani podržavaju ovu ideju. Često nam pričaju da nisu ni hteli da izađu na predstojeće izbore i da nisu imali na umu da bi poništenjem glasa mogli da doprinesu mogućim promenama u državi. Naš cilj je da se ova ideja proširi i da nevažeći listići pređu „cenzus“ a za to ste nam, između ostalog, potrebni i Vi. Smatramo da bi preko 5% nevažećih listića bio veliki uspeh, zato što bi, da smo politička partija, ušli u parlament.

Građani nam često govore da je činjenje glasačkog listića nevažećim isto kao i apstinencija. Nije iz razloga što apstinencija znači nezainteresovanost i odustajanje od sopstvenih interesa i aktivnog učestvovanja u političkom životu Republike Srbije, dok nevažećim listićem aktivno učestvujete na izborima i tom radnjom izražavate jednu vrstu protesta. Takođe želimo građanima da objasnimo da je mnogo bolje izaći na izbore i precrtati glasački listić nego sedeti kod kuće i žaliti se kako je sve strašno i kako će nam biti sve gore i gore zbog nepostojaće alternative među parlamentarnim partijama.

Većem odzivu na izborima, velikom broju nevažećih listića, preobražavanjem apstinenata u aktivne glasače, podizanju svesti građana o političkoj “eliti” i njihovom (ne)delanju, zloupotrebama i manipulacijama, želimo da ostvarimo kroz tribine, propagandni materijal i druga sredstva informisanja.

U Srbiji dvadeset godina figuriraju iste partije. Njihovi lideri su postali profesionalni prevaranti. Mi ne želimo da igramo njihove igre, niti da im ukazemo poverenje i damo glas za nastavak kriminala i korupcije.

Dakle, kampanja „NEVAŽEĆI LISTIĆI“ želi da pošalje jasnu poruku da su se svi političari i njihove partije pokazali na delu katastrofalno, i da nam postojeća „politička elita“ ne sme biti opcija na izborima. Mi želimo nove ljude, novu energiju i nove ideje! Naša alternativa su nevažeći listići. Što više nevažećih listića znači što manji legitimitet buduće novoizabrane vlasti i opzicije. Ovo je prvi korak jednog složenog procesa koji za cilj ima da sruši partokratiju i da maksimalno uruši legitimitet onima koji su nas doveli u bezizlaznu situaciju, bez ikakve perspektive i sanse za boljim životom.

Članovi Organizacionog odbora neformalne grupe kampanje „NEVAŽEĆI LISTIĆI“ :

Jelena Jovanović – dipl. pravnica Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Aca Mitić – student Visoko zdravstveno-sanitarne škola strukovnih studija Zemun – VISAN

Radovan Nenadić – apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Luka Vodinelić – student Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s