www.dostaje.net

 

 

 

DANA 17.MARTA 2012. GODINE U 15 ČASOVA NA TRGU REPUBLIKEPREDSTAVLJAMO NAŠU INICIJATIVU ZA OPCIJU NULA NA GLASAČKOM LISTIĆU (NE GLASAM NI ZA KOGA OD PONUĐENIH LISTA ODN.KANDIDATA) I KAMPANJE ZA NEVAŽEĆE LISTIĆE.

 
       
 

Klikni pridruži se da bi otišao na našu fejsbook stranu, gde klikom na “join” potvrđuješ dolazak.

 
 

PROČITAJ 11 PITANJA 11 ODGOVORA

 

 

KAMPANJA NEVAŽEĆI LISTIĆI I OPCIJA NULA 
Jedanaest pitanja i odgovora

 
   
 

1. Mene ne zanima politika, glasaću za manje zlo. I šta sad?

Ni ljude koji su u ovoj inicijativi ne zanima da budu kandidati, već da imamo jedanput čestite kandidate, da ne biramo izmedju manjeg i većeg zla. Dosta je izbora zla, dosta je, narod Srbije zaslužuje bolje. Da ne dozvolimo više da nam politička klasa skida osmeh sa lica. Vreme je da imate vreme da ne se ne zamarate ispraznim sloganima, nego da želite da vas zanima stvarni program stanaka i organizacija. Vreme je da imate vreme za porodicu i prijatelje, a ne da ga trošite ispred ekrana, gledajući loše ponavljanje istih lica i ispraznih slogana.

2. Da li je potpis za predlog iz narodne inicijative suprotan kampanji za poništeni listić?

Ne, naprotiv. Beli odnosno nevažeći listići ostaju mogućnost a potpis na predlog je još jedan vid pristiska na političku klasu. Poništeni listić je način da se pokaže protest gradjanki i gradjana, a opcija nula („ne glasam ni za jedan od ponudjenih odgovora‟) je vid osiguranja da se taj protest ne ignoriše. Inicijativa za opciju nula do majskih izbora može da uspe samo ako je vi podržite, a poništeni listić ostaje kao mogućnost. Suština je da se glas naroda čuje, da se nezadovoljstvo postojećim kandidatima i (nedostatku) programa i rešenja čuje, da bi postigli bolje.

3. Nije li ovo opasno? Ko stoji iza ovoga?

Inicijativa za poništavanje izbornih listića odnosno potpis na predlog za opciju nula je samo i isključivo rezultat rada nekoliko ljudi koji žele da Srbija dobije politički život koji zaslužuje, sukob različitih rešenja za konkretne probleme, a ne sukob slogana sa istim rezultatom. Vreme je da politički nestanu već istrošena lica, i da dodje neko novi, drugačiji, odgovorniji. Iza ove inicijative ne stoji nijedna stanka, politička ili nevladina organizacija. Inicijativa je afirmacija parlamentarne demokratije u Srbiji, a ne negacija, način da narod ima stvarni izbor i da u budućim izbornim takmičenjima pobede stvarno najbolji, da se jedanput u Srbij glasa “za” kandidata a ne “protiv” nekog drugog kandidata. Afirmacija demokratije bez nasilja, bez nemira, za stvaranje mehanizma stvarne, mirne demokratske promene. Ovo nije nekakav pokušaj nasilne promene vlasti, nego jačanja demokratije.

4. Šta se planira na skupu 17. marta? Koja je njegova svrha?

Svrha je da se gradjankama i gradjanima predstavi ova inicijativa, odnosno znači da znaju da mogu da imaju izbor ovog proleća, stvarni izbor. Skup je naravno miran, i imaće i zabavne sadržaje. Svako dobronameran je dobrodošao, i neistomišljenici i istomišljenici i oni što se predomišljaju.

5. Šta će se desiti ako peticija ne prodje, a partije ignorišu nevažeće listiće?

Ako se ne usvoji narodna inicijativa o izmeni Zakona o izboru narodnih poslanika, nevazeci listici su jedina alternativa. Ako se pak usvoji onda cemo imati implementiran Beli glas u potpunosti. Zapravo, desiće se ono što gradjanke i gradjani žele: ono što je nit koja prolazi kroz ceo ovaj napor je da narod ove zemlje postane svestan svojih Ustavom garantovanih prava, i prava na izražavanje, i na peticiju, a pre svega prava i obaveze narodnih predstavnika da predstavljaju narod, a ne stranačke ili lične interese.

6. Da li je moguće da predlog iz narodne incijative bude izglasana na vreme za majske izbore?

Moguće je. U skladu sa svojim sadržajem, predlog mora da bude izglasan na vanredno zakazanoj sednici Narodne Skupštine-po hitnom postupku. Vreme je da podsetimo Skupštinu da njeno vreme treba da se prilagodjava gradjanima, a ne da gradjani treba da se prilagodjavaju Skupštini. Oni su tu zbog nas, ne mi zbog njih.

7. Peticija je postavljena na e-stranicu. To nema zakonsku važnost.

Peticija na stranici je merilo masovnosti podrske, barometar podrške za promenu izbornog zakona. Svako ko je potpisuje je u tekstu u obavezi da svoj potpis verifikuje na odgovarajuci nacin (JMBG), po potrebi i fizičkim potpisom. Fizički potpisi će se skupljati na štandovima, a Narodna Skupština mora da razmotri predlog ako Narodna Incijativa ima 30.000 potpisa.

8. I da predlog udje u proceduru, zašto bi poslanici glasali za predlog koji sve može da ih ostavi bez posla?

Narodni presdstavnici su izabrani da predstavljaju narod, ne stranke ili nekakve interesne grupe. Ako je podrška dovoljno jaka, poslanici neće moći da ignorišu stav gradjana. Nisu gradjani tu radi poslanika, nego obratno. Predstavljanje naroda je njihova odgovornost i obaveza, a ne neka lepa želja.

9. Sve je to lepo, ali naivno, nije izvodljivo pre maja.

Narodna incijativa će uspeti do maja samo uz vašu podršku, a u samom tekstu se traži usvajanje po hitnom postupku na vanrednoj sednici. Jednačina je jednostavna, potpis je vid pritiska, i što je više potpisa, to je će biti teže ignorisati (i) zahtev za usvajanjem. Nevažeći odn. poništeni listić ostaje kao realna i legitimna alternativa.

10. Čekajte malo, zar ponavljanje izbora nije skupo? I da li vi hoćete da ovim da ukinete stranke?

Jeste skupo, ali mnogo, mnogo jeftinije od još četiri godine ovakvog života. Ovakav politički život nas mnogo košta, ne samo živaca, poštenja nego i propuštenih šansi i para. Nisu svi isti, ali ono što im je zajedničko je to da su jednake štetočine: svi su jednako nesposobni. Vreme je za nove ljude sa novim idejama. Ne ukidaju se stranke, nego teraju ponude nove liste kandidata, da ponude stvarne programske razlike, ne slogane. Da se pojave novi političari sa novim idejama za realna rešenja konkretnih problema.

11. Kakav je odnos sa Nijedan Od Ponudjenih Odgovora (NOPO) listom kandidata za izbore?

Ova inicijativa nema nikakav organizacioni odnos ni sa kim, pa ni sa njima. Naš stav je da dodavanje izborne liste NOPO može da služi samo zbunjivanju gradjana, odnosno podele narodnog nezadovoljvstva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s