(Ne)Rešavanje problema partokratije

Apriori tema o rešavanju sistemske partokratije jesu mafijaške grupe koje su napravile svoje gnezdo u političkim partijama, a isto tako i političari koji se diče nulama na svojim računima i čiste teren dotičnima za ostvarivanje ciljeva i učestvovanje u javnim nabavkama.

U neformalnim razgovorima jako često dobijam informacije o pojedinim finansijerima političkih partija i njihovih lokalnih odbora.
Čitajući tekst Vesne Pešić, objavljen u Peščaniku 09.02.2012. godine, u kojem Vesna navodi da je tema broj jedan u Srbiji politička mafija koja se korupcijom i pohlepom za novcem naselila na leđa uništenog društva i da niko ne zna kako da je se oslobodi i isto tako i da je sticanje novca i privilegija glavna aktivnost, a politika sporedna, tačnije usputna delatnost, potvrđujem ispravnost ideje bojkota političkih partija na predstojećim izborima i postojanje “investitora” u politiku.

Ideja Nevažećih listića svakodnevno prima jako oštre kritike političara dok su se građani okrenuli istraživanju ispravnosti i legitimnosti ove ideje.
Svakodnevno primamo na stotine postova nezadovoljnih, ogorčenih i mučnih građana koji vide da problem u ovoj državi definitivno postoji da su građani spremni da odlučno stanu na put partokratiji i ne dozvole da državom vladaju manipulatori i demagozi.

Zagorka Golubović, jedna od najcenjenijih intelektualki, se obratila predsedniku Borisu Tadiću otvorenim pismom u kojem ga upozorava na alarmantnu situaciju, kako u “Jugoremediji”, tako i u društvu. Isto tako, predsedniku, ministrima, javnosti i nevladinim organizacijama se svakodnevno obraća na hiljade nezadovoljnih građana Republike kojima je dosta partokratije, korupcije, nereformisanog pravosuđa i nepravde. Partokratija je toliko uznapredovala da se ponekad ne može razdvojiti država i i njeni organi od uticaja političkih partija na iste.

Došli smo do stadijuma da predsednik Republike postaje slep pred problemima građana i da smo prinuđeni da Zagorka Golubović moli Predsednika Tadića za sastanak na kojem će mu predstaviti problem sa kojim se suočava država koju on personalno vodi.
Jedan jedini zaključak koji možemo izvesti je da nas politička scena u Srbiji nikuda odvesti neće.
Možda će se truditi da nas ne vode u propast ali su prosperitet i napredak misaone imenice.
Što nam govori da na političkoj sceni nemamo alternativu. Možda ćemo imati u skorijoj budućnosti, ali su nam za to potrebni političari koji imaju dugoročan, pa makar i srednjeročan ili operativan plan reformi i borbi protiv partokratije i dovođenja sistema u homeostazu.Političke partije postaju svesne da građani otkrivaju partokratski sistem funkcionisanja i polako se plaše za svoj opstanak i dalji rad.

Svaki građanin bi trebao da se seti igranja marioneta (partija-glasač) u kojem je uvek pobeđivala partija, jer je ostvarila svoj cilj (dobila Vaš glas) i čim se glasačka kutija zatvori, građani bivaju zaboravljeni ( osim onih koji pretenduju na mesto u toj partiji ili su direktno umešani u poslove sa istom).
Ne dozvolimo da budemo marionete političara, i setimo se da su građani ti koji biraju vlast a vlast je ona koja, prosto rečeno “Igra kako građani sviraju”.

Za sada, Naša početna borba je “Nevažeći listić”. Iskažimo nezadovoljstvo. Apstinencijom (neizlaskom na izbore) ne dokazujete apsolutno ništa.
Pokažimo koliko Nas ima, izađimo i precrtajmo glasački listić.To će biti motivacija za borbe i reforme kada stanemo na put partokratiji i političarima dokažemo koliko smo odlučni u borbi protiv iste. Njihovo vreme je isteklo!

SVI SMO NEVAŽEĆI !!!

Aca Mitić
Organizacioni odbor Kampanje “Nevažeći lsitići”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s